FAYDALI BİLGİLER

TOEFL ve IELTS Sınavları Nedir?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) İngilizce dil yeterliliğini uluslararası bir sertifika ile belgelemek isteyen öğrencilerin başvurduğu bir sınavdır. Özellikle Amerika, Kanada’daki birçok kolej ile üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin tercih ettiği bir sınav türüdür. TOEFL sonuçlarının aynı zamanda Türkiye’de de pek çok üniversite ve kurumlarda geçerliliği vardır.

TOEFL iki farklı şekilde uygulanmaktadır:

  • TOEFL IBT (Internet Based Test) – Bilgisayar aracılığıyla internet üzerinden yapılır.
    • Reading (Okuma),
    • Listening (Dinleme),
    • Speaking (Konuşma)
    • Writing (Yazma)
  • TOEFL PBT (Paper Based Test) - Kâğıt üzerinde gerçekleştirilen yazılı bir sınavdır.
    • Reading (Okuma)
    • Listening (Dinleme)
    • Writing (Yazma)

IELTS (International English Language Testing System), TOEFL gibi uluslararası dil yeterliliğini gösteren bir sınavdır. Bu sınav özellikle İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki üniversitelere girişte öğrencilerden istenmektedir. Öğrenciler doğrudan bu sınava yönelik dil okullarındaki programlara katılabileceği gibi, önce genel İngilizce takibinde bu sınav programlarına katılabilirler. IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim olmak üzere iki tür IELTS sınavı mevcuttur. IELTS sınav içeriği şu şekildedir:

  • Listening (Dinleme)
  • Speaking (Konuşma)
  • Reading (Okuma)
  • Writing (Yazma)

PTE Sınavı Nedir?

PTE (Pearson Test of English Academic) bilgisayar tabanlı yeni bir uluslararası akademik İngilizce sınavıdır. TOEFL, IELTS ve YDS benzeri bir sınav olsa da, bu sınavlara göre çok daha sık uygulanmaktadır. Haftanın 6-7 günü sınav yapılmaktadır ve sınava 24 saat kala sınava kayıt olunabilmektedir. Sınav sonuçları ise 2 gün içerisinde açıklanmaktadır. 

  • Dinleme, 
  • Okuma, 
  • Konuşma,
  • Yazma

olmak üzere dört temel dil becerisi değerlendirilmektedir. 

Sınava katılım yaşı minimum 16 olmakla birlikte, 18 yaşın altındaki öğrencilerin sınava katılması için veli izin belgesi almaları gerekmektedir. Dünyadaki birçok Üniversite Kabulünde PTE Academic puanı kabul edilmektedir. Bunun yanında AvustralyaYeni Zelanda ve İngiltere’de  vize ve göçmenlik başvurularında PTE sonucu kabul edilmektedir.

Cambridge Sınavı Nedir?

Cambridge sınavı 1858 yılından günümüze Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan ve adayların dili nasıl kullandığını değerlendiren uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifikadır. Cambridge sınavı dünyada İngilizce konuşulan tüm ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Liseler, üniversiteler, özel sektör ve kamu sektörü alanlarında adaylar İngilizce yeterliliğini bu belge ile gösterebilmektedir.   

Cambridge Sınavı ile IELTS sınavı birbirine çok benzer olsa da aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Her iki sınav da okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini ölçmektedir ancak temel fark her seviye için IELTS sınavına girmek mümkün iken; Cambridge sınavı kişinin seviyesine göre farklılaşmaktadır. Cambridge sınavında uygulanan farklı seviyeler aşağıdaki gibidir:

  • STARTERS, MOVERS ve FLYERS

Young Learners Sınavları ufak yaşlardaki (7-12 yaş) öğrenciler için geliştirilmiş olan sınavlardır. Her biri birbirini takip eden yeterlilik sunmaktadır.  Bu sınavlar öğrencilerin gelecekte ileri düzey İngilizce seviyesine ulaşmalarının temelleridir. Türkiye’de genellikle uygulama alanı:

-İlkokul 2. Sınıf: Starters

-İlkokul 3. Sınıf: Movers

-İlkokul 4. Sınıf: Flyers

Cambridge Üniversitesi, bu sınavları belirlenen yaş aralıklarının zihinsel gelişimlerini baz alarak hazırlamaktadır. Bu sebepten Young Learners Sınavları 13 yaşın altındaki çocuklar için uygundur.

  • A2 KEY (KET Sınavı)

Bu sınav, basit düzey İngilizce dil becerisine sahip olunduğunun göstergesidir. KET sınavında sorulan sorular, gerçek dünya ile ilgili konuları kapsamaktadır. Bu sınav yetişkinler için düzenlenen Cambridge sınavlarının en düşük seviyesidir.

  • B1 PRELIMINARY (PET Sınavı)

Bireylerin günlük İngilizce kullanımının temellerini kavramış ve pratik İngilizce kullanım becerilerine sahip öğrenciler için hazırlanmış olan orta seviye İngilizce yeterliğidir. PET sınavını geçen adaylar Avrupa Dil Portfolyosunda B1 denkliğe sahip olmaktadır. PET sınavı, üniversitelere girmek isteyen veya özel sektörde iş başvurusunda bulunacak adaylar için tavsiye edilmektedir. Bu belgeye sahip olan adaylar basit düzey ve günlük İngilizceye hakimdir.

  • B2 FIRST (FCE Sınavı)

Daha yüksek seviye sınavlara hazırlanan öğrenciler için ideal bir sınavdır. Lisansüstü dersler, üst düzey araştırma projeleri, akademik seminerlere liderlik etmek için FCE sınavı talep edilmektedir. Bu belgeye sahip olan adaylar sahip oldukları geniş kelime dağarcığıyla birlikte İngilizceyi günlük hayatta rahatlıkla kullanabilmektedir.

  • C1 ADVANCED (CAE Sınavı)

Avrupa Dil Portfolyosunda C1 seviyesine denk gelmektedir ve eski adıyla ESOL olarak bilinmektedir. CAE sınavı, FCE sınavı gibi lisansüstü dersler, üst düzey araştırma projeleri, akademik seminerlere liderlik etmek ve uluslararası işletmelerde üst düzey yönetici olmaya yardımcı olmasının yanı sıra göçmenlik konularında istenebilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan adaylar akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilmektedir.

  • C2 PROFICIENCY (CPE Sınavı)

En yüksek seviye İngilizce yeterliliği aldığınızı gösteren sınavdır. Bu belge ile lisansüstü eğitimlerde veya doktora programlarında eğitim alabilmek için istenen gerekli dil seviyenizi gösterebilirsiniz. CPE sınavından geçer bir not almak oldukça üstün bir başarı olarak görülmektedir. Bu sınav adaylara dünyadaki en iyi üniversitelere giriş imkanı sağlamaktadır. Akademik ve özel sektördeki avantajlarının yanı sıra göçmenlik konularında da kullanılabilmektedir. Bu belgeye sahip olan adaylar İngilizceyi ana dilleri kadar iyi konuşabilmektedir

CELTA Sınavı Nedir?

'Certificate in English Language Teaching to Adults' ana dili İngilizce olmayan bireylere İngilizce Öğretme Sertifikası sağlamaktadır. Cambridge Üniversitesi tarafından verilen bu sertifika bireylerin Uluslararası Alanda İngilizce öğretmeni olmasına imkan sağlamaktadır.

Kurs tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak tercih edilebilmektedir. Genellikle tam zamanlı kurslar 4 haftada tamamlanırken, yarı zamanlı kurslar 8 haftada (bazı okullarda 12 hafta) tamamlanmaktadır. Kurs içeriği genellikle haftanın 5 günü ders alma, 1 günü ders verme şeklinde planlanmaktadır. 1 gün ders verme ile adayların İngiltere’deki yerel okullarda İngilizce öğretmenliği tecrübesi edinmeleri sağlanmaktadır. Kurs sonunda 'Stajyer Öğretmenlik ve Yazılı Ödevler' şeklinde iki farklı değerlendirme yapılmaktadır. Adaylar Pass, Pass 'B' veya Pass 'A' sonucu üzerinden bu sertifikaya ulaşabilir. Bu belgeyi alan adaylar Delta programlarına katılma hakkı elde ederler.

CELTA Programlarına Katılmak İçin Gerekli Şartlar:

  • Uluslararası geçerliliği olan bu sınava girebilmek için 18 yaşın üzerinde olunması yeterlidir.

  • Hiçbir lisans mezuniyet veya deneyim şartı yoktur.  

  • İyi derecede İngilizce bilgisi şartı vardır. En az C1 seviyesi veya IELTS 7 seviyesinde İngilizce bilgisi gerekmektedir.

CELTA programı sunan temsilciliğini yaptığımız okullarla ilgili detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

DELTA Sınavı Nedir?

'Diploma in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages' ana dili İngilizce olmayan İngilizce Öğretmenleri için hazırlanmış bir programdır. İngilizce öğretmenliği konusunda deneyime sahip adaylar bu sertifika ile uluslararası bir diplomaya sahip olmaktadır.  Cambridge Üniversitesi tarafından verilen bu sertifika bireylerin Uluslararası Alanda İngilizce öğretmeni olmasına imkan sağlamaktadır.

Kurs içeriği genellikle 120 saat ders alma, 10 saat ders verme şeklinde planlanmaktadır. Program genelde 3 ay full time sürmektedir. Kurs sonunda 'Kurs İçi Çalışma, Örnek Olay İnceleme, Yazılı Sınav' şeklinde üç farklı değerlendirme yapılmaktadır. Yazılı sınav kapsamında sertifikaya hak kazanmak için her üç bölümü de başarı ile geçmek gerekmektedir. Adaylar Pass veya Distinction sonucu üzerinden bu sertifikaya ulaşabilir.

DELTA Programlarına Katılmak İçin Gerekli Şartlar:

  • En az 21 yaş veya üzerinde olmak
  • En az 2 yıllık İngilizce öğretmenliği dalında deneyime sahip olmak
  • Farklı seviyelerde ve farklı öğrencilere eğitim vermiş olmak
  • İyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak. En az C1 seviyesi veya IELTS 7 seviyesinde İngilizce bilgisi gerekmektedir.

DELTA programı sunan temsilciliğini yaptığımız okullarla ilgli detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz..

TESOL Sınavı Nedir?

'Teachers of English to Speakers of Other Languages' uluslararası düzeyde geçerliliği olan ve anadili İngilizce olmayan adaylara verilen İngilizce Öğretmenliği Sertifikası'dır. Bu belgeye sahip olanlar Uluslararası Alanda İngilizce Öğretmenliği yapabilir. Bu sertifikayı İngiltere’de çeşitli okullarda alabilirsiniz. Eğitim süresi 1-2 ay sürebilir yada 1-2 yıl master programı şeklinde de alınabilir.

TESOL, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınmaktadır ve bu sertifikaya sahip olanlar Türkiye’de de eğitici olabilmektedir. Türkiye’de liseler hariç, dil okulları, kolejler ve özel okullarda İngilizce öğretmenliği yapabilmektedirler.

TESOL Programlarına Katılmak İçin Gerekli Şartlar:

  • En az ön lisans mezunu olmak.
  • İyi derecede İngilizce bilgisi şartı vardır. En az C1 seviyesi veya IELTS 7 seviyesinde İngilizce bilgisi gerekmektedir.
  • İngilizce eğitimi vermek isteyenlerin başka ülkelerde çalışma izni bulunmasını sağlar.

GMAT Sınavı Nedir?

Graduate Management Admission Test (İşletme Yüksek Lisansı Kabul Testi)

Özellikle Amerika ve Kanada’da lisansüstü eğitim ve çoğunlukla MBA programlarına katılmak isteyen adaylardan istenen belgedir. İşletme okulları nitelikli adayları belirleyebilmek adına, MBA programının zorluklarına hazır olup olmadığını değerlendirmek için adayların GMAT puanına bakmaktadır. GMAT sınavında adayların başarılı olabilmesi için gramer, cebir, geometri ve aritmetik bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.

Adaylar 1 yıl içinde sınava 5 defa katılma hakkına sahiptir. İyi üniversiteler, GMAT'tan 600 ve üzeri bir sonuç istemektedir. Sınav 3 saat 30 dakika sürmektedir ve şu 4 bölümden oluşmaktadır:

  • Analytical Writing Assessment (Analitik Yazı)
  • Integrated Reasoning (Bütüncül Mantık Yürütme)
  • Verbal Reasoning (Sözel Akıl Yürütme)
  • Quantitative Reasoning (Sayısal Akıl Yürütme)

GRE Sınavı Nedir?

Graduate Record Examination (Yüksek Lisans Kayıt Sınavı)

Sosyal Bilimler ya da Mühendislik alanlarında yüksek lisans veya doktora eğitimi almayı hedefleyen tüm öğrenciler GRE Genel Testine katılabilir. GRE sınavında adayların başarılı olabilmesi için sözlü muhakeme, nicel akıl yürütme, analitik yazma ve eleştirel düşünme becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. GRE sınavı Biyoloji, Kimya, İngiliz Edebiyatı, Matematik, Fizik ve Psikoloji alanlarından birinde lisans geçmişine sahip öğrencilere yöneliktir.

GRE sınavında güçlü kelime bilgisine sahip olan adaylar uzun paragraf sorularında başarılı olmaktadır ve bu sınavda matematik bölümünde hesap makinesi kullanılmasına izin verilmektedir. Sınav 3 saat 45 dakika sürmektedir ve şu 3 bölümden oluşmaktadır:

  • Analytical Writing (Analitik Yazma)
  • Verbal Reasoning (Sözel Akıl Yürütme)
  • Quantitative Reasoning (Nicel Akıl Yürütme)

İNGİLTERE'DE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ KAÇ SENEDİR?

İngiltere’de Lisans eğitimi 3 senedir. Eğer öğrenci Foundation okumak durumunda olur ise artı 1 sene daha eklenerek 4 sene olmaktadır.

İNGİLTERE'DE ÜNİVERSİTEYE GİRMEK İÇİN HANGİ ALTERNATİFLER MEVCUT?

Türkiye'den İngiltere Üniversitelerine girmeniz için 3 temel yol vardır. 

  • IB Diploması
  • Foundation Year (1 Yıl)
  • A - Level (2 Yıl)

1. Türkiye'den IB denliğe sahip bir liseden mezun olursanız, İngiltere'de doğrudan Üniversite 1.sınıftan başlayabilirsiniz. Tabiki Diploma notunuz gireceğiniz okul için çok önemli. 

2. IB denkliğiniz yok ise İngiltere'deki Üniversitelerde Foundation Year (Hazırlık Yılı) okuyabilir, akabinde Üniversite 1.sınıfa geçebilirsiniz. 

3. İngiltere'deki köklü ve en iyi üniversitelere girmek için A-Level puanına ihtiyacınız vardır. Cambridge University, Oxford University, Imperial College, UCL gibi üniversiteler A-Level puanı istemektedir. 

IB DİPLOMASI NEDİR?

IB (International Baccalaureate-Uluslararası Bakalorya) 1968 yılında İsviçre merkezli bağımsız bir eğitim kurumu tarafından oluşturulan bir diploma programıdır. Program öğrencilere neredeyse bütün dünyada tanınan bir belge sağlar. Bu diploma 100 ülkede 1000'i aşkın üniversite tarafından kabul edilmektedir.

 Öğrencilerin eğitim programının dünyaca ortak ve evrensel bir çerçeve dahilinde yürütülmesi amacını gütmektedir. Bu diplomadan elde edilecek gerekli skorlar ile yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilere Foundation okumadan direkt üniversitelerin 1.sınıfından başlama imkanı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’de üniversite eğitimine devam edecek öğrencilere ise burs imkanları sağlamaktadır.

Bu program lisedeki derslerinizi kapsar; bir diğer ifadeyle sadece belirli derslerden sertifika alacağınız bir program değildir. Liselerin son iki yılında bu programa dahil oluyorsunuz ve ödevler hazırlayarak mezun oluyorsunuz.

IB’de dersler derinlemesine öğrenilmektedir. IB’yi İngiltere’de alacaksanız çok yoğun bir hazırlık aşamasından geçiyorsunuz ve 6 dersten sınava tabi tutuluyorsunuz. IB sınavı genellikle açık uçlu sorulardan oluşur ve öğrencilerin analiz ve yorumlama yetenekleri önemlidir.

 

TÜRKİYE’DE HANGİ OKULLAR IB DİPLOMA PROGRAMI SUNMAKTADIR?

Türkiye’de IB Diploma programı sunan okullar, bu programı MEB müfredatına ek olarak sunmaktadır. Türkiye’de birçok özel lise IB Diploması vermektedir. Bunların arasında KOÇ Lisesi, TED Kolejleri, Özel Bilkent Lisesi, Enka Okulları, Doğa Kolejleri, İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji, Üsküdar Amerikan Koleji, Kültür Koleji, TED Bursa Koleji bulunmaktadır.

FOUNDATION YEAR NEDİR?

Foundation Year (Programı) İngilizce desteği veren akademik bir eğitim yılıdır. Yalnızca İngilizce eğitimi değildir. Bu programdaki amaç, öğrencinin üniversite eğitimine hazırlığını içermesidir. Foundation Programı her öğrenciye zorunlu olan bir program değildir. Türkiye’deki lise eğitimini yüksek başarı ile tamamlayan öğrenciler, İngilizce seviyeleri de yeterli olması durumunda (IB diploması olmasa bile) Foundation Programı okumak zorunda kalmadan üniversitelerin 1.yılından başlayabilirler. Ancak her üniversitede değil.  Foundation Programları bölümlere göre çeşitlilik göstermektedir. Sosyal Bilimler, Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik gibi farklı alanlarda olabilmektedir. Üniversitede hangi bölümü okumak istiyorsanız o ilgili alana göre temel dersler görülmektedir. 

A-LEVEL NEDİR?

A-Level, İngiltere’deki en iyi ve köklü üniversitelere girmek için kullanılan sınav sistemlerinden en yaygın ve en zor olanıdır. 2 yıl süren bir Üniversite Hazırlık Programdır.

A-Level sistemi Türkiye’deki 11. ve 12. sınıfa denk gelmektedir. Öğrenci Türkiye’de 9. ve 10. sınıfları okuyabilir, devamında 11. sınıfta İngiltere’de A-Level programına katılabilir (Türkiye’de de A-Level veren okullara katılabilirsiniz). Genelde A-Level yapılan yaş 16-18 arasıdır. Ama başlangıç yaşı 20 de olabilir, burada sınırlama yoktur.

Öğrenciler A-Level 1. sınıfında kariyer yapmak istedikleri alanla ilgili 4 ders seçmektedir ve sadece o derslerde uzmanlaşmaktadır. Bir diğer ifadeyle, A-Level eğitiminde sadece sevdiğiniz dersleri alıyorsunuz ama çok yoğun bir ders programıyla alıyorsunuz. A-Level 2. sınıfta ise 3 ders alınmaktadır ve öğrenci üniversitede okumak istediği bölüme daha spesifik olarak karar vermiştir. Bu yıl derslerde Analiz ve Sentez metotları kullanılmaktadır ve öğrenci sene sonunda seçilen bu 3 dersten sınava girer. Aldığı puana göre de üniversitelere başvuru yapmaktadır.

A-Level dersleri kapsamında Matematik, Tarih, Coğrafya, Ekonomi, Politika, Sanat ve Tasarım, Grafik Dizayn, Bilgisayar, Mimarlık, Hukuk, Sosyoloji, Medya, Müzik, Psikoloji, Muhasebe, Drama ve Tiyatro, İngiliz Edebiyatı, Modern Diller ve Klasik Killer gibi seçmeli dersler vardır. Üniversitede okumak istediğiniz bölüme göre bu derslerden seçim yapıyorsunuz. 

Seçmek istediğiniz bölüme göre hangi dersleri seçmeniz gerektiği ile ilgili örnekler şöyledir:

  • Veterinerlik Bilimi – Biyoloji, Kimya, Matematik ve Fizik.
  • Tıp – Kimya, Biyoloji ve Matematik veya Fizik.
  • İngiliz – İngiliz Edebiyatı.
  • Bilgisayar Bilimi – Matematik.
  • Diş Hekimliği – Kimya, Biyoloji ve Matematik veya Fizik

 

AP SINAVI NEDİR?

AP(Advanced Placement-İleri Düzey Yerleştirme), lise seviyesindeki öğrencileri üniversite derslerine hazırlayan ve dünya çapında geçerliliği olan bir programdır. Program ABD merkezlidir ve Collage Board tarafından uygulanmaktadır. Belirli dersler üzerine alınan bir sertifika programıdır. Senede 1 defa istediğiniz derslerden sınava girip sertifikanızı alabiliyorsunuz. Hemen her ders için bir AP sınavı vardır.

IB’den ayrılan en önemli özelliği, öğrencinin istediği bir sınava istediği zaman girebilmesidir.

AP sınavına girmek için herhangi bir programa kayıt olmanıza gerek yok. Doğrudan AP sınavına kayıt olabiliyorsunuz. AP’de sınavlar kompozisyon ve boşluk doldurma sorularının yanı sıra çoğunlukla çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. AP sınavlarını lise boyunca alabiliyorsunuz ve senede 6 defa sınava girebilirsiniz. Her sınavda farklı bir dersten sınava girebilirsiniz. AP sınav puanları 5 üzerinden değerlendirilir ve çoğu üniversite o sınavdan 3 almanızı kabul etmektedir. 

Hem AP hem IB üniversite derslerinden oluşmaktadır. Her iki sınav da köklü üniversitelere girişinizi kolaylaştırırken; üniversiteyi daha kısa sürede bitirmenize veya çift dal yapmanıza yardımcı olmaktadır (bu sınavlar kapsamında aldığınız dersler üniversitede düşülmektedir). ABD başvurularında AP sertifikası daha önemlidir.




İletişim Formu

Ad Soyad
E-Mail
Telefon
Mesaj